دانشکده پرستاری

مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی

  • 1391/01/22 - 11:07
  • 48
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

به بهانه 22 فروردین ماه روز سالمندی، سلامت و همکاری های بین بخشی

همکاری بین بخشی عبارت رابطه شناخته شده ای بین قسمت های متفاوت بخش های مختلف اجتماع است....

سازمان جهانی بهداشت از ٢٠ سال پيش به طور مداوم از سازمانهای مسئول سلامت ، و يا به عبارت ديگر، از وزارتخانه های بهداشت و درمان کشورهای عضو خواسته است که برای حفظ سلامتی مردم جامعه به دنبال شرکایی باشند آنها را شناسايی کرده ، سازماندهی کنند و به همه­ی حرکت­های مرتبط با سلامت سمت و سو و نظمی بدهند  و در يک  مسیر حرکت کنند . اين سازمان هشدار داد،  تامين، حفظ و ارتقای سلامت يک جامعه، از طريق يک وزارتخانه ممکن نخواهد شد. همکاریهای بین بخشی باعث ترویج کارتیمی می شود و از طرفی امکان استفاده از کمک های متقابل را فراهم می کند در حالیکه بدون حضور ديگر سازمان ها، توسعه و تحقق، اهداف سلامتی امکان پذیر نیست.

سلامت روانی و اجتماعی از عوامل بسيار زياد و متنوعی تاثير می گيرند که از آنجمله می توان به اقتصاد ، اشتغال ، امنيت ، فرهنگ ، آداب و رسوم ، صنعت ، کشاورزی ، آموزش و مسائل تربيتی ، روابط اجتماعی ، آلودگی محيط زيست ، شيوه زندگی و رفتارها و ده ­ها مورد ديگر می توان اشاره کرد . پيامد هريک از عوامل ذکر شده می تواند به سلامت روانی و اجتماعی منجر شده و يا بالعکس موجبات ناهنجاری های روانی و اجتماعی را فراهم سازد . اغلب قريب به اتفاق سازمان ها در اين عوامل شريکند و در قبال گسترش سلامت و يا برعکس، در بروزناهنجاريها ی اجتماعی مسبب و مسئولند .

همکاری بین بخشی عبارت رابطه شناخته شده ای بین قسمت های متفاوت بخش های مختلف اجتماع است که به منظور فعالیت برروی موضوع معین جهت نیل به نتیجه یا نتایج بهداشتی میان مدت ایجاد شده است بطوریکه نتیجه یا نتایج بهداشتی میان مدت حاصل از این طریق موثرتر، کارآمدتر یا پایدارتر از آن است که می تواند از عملکرد بخش سلامت به تنهایی حاصل شود .

بسیاری از مسایل مربوط به سلامت مستلزم مشارکت قسمت های مختلف دولتی  و سازمان های غیر دولتی است. هماهنگی بین بخشی عامل اساسی مفهوم مراقبت بهداشتی اولیه وارتقای سلامت است .

هماهنگی بین بخشی فرایند اتحاد نیروها ، دانش وابزارهای لازم برای درک وحل مشکلات ومسایل پیچیده است که راه حل های آن خارج از ظرفیت ، توان ومسئولیت یک بخش منفرد می باشد .

در تعیین حیطه های مشترک خدمات آموزش سلامت با سایر بخش ها مراحل زیر را باید انجام دهید :

الف - شناسایی شرکا وهمکاران

شناسایی همکاران وشرکای بطورصحیح مرحله ای حیاتی است زیرا مشخص کننده مشروعیت ودرست بودن حرکت وتوانایی در توسعه دیدگاه های جدید ، نظرها ورویکردهایی است که توافق راشکل می بخشد.

در خصوص شناسایی شرکا مراحل زیر را انجام دهید :

- به دیدگاه ها، عقاید ، رویکردها وتوقات مختلف توجه کنید .

- نقطه نظرات نیازها وتمایلات تمام گروه های مرتبط وعلاقه مند را مورد توجه قرار دهید

- مناسب ترین شرکا را انتخاب کنید. ( مراکز دولتی در سطح منطقه ای ومحلی ، اتحادیه های صنفی ، کمیسیون بانوان ، سازمان ملی جوانان ، رسانه های گروهی ، سازمان های غیر دولتی ، بخش های خصوصی، انجمن های حرفه ای و ........... )

ب- اصول فنی تسهیل همکاری بین بخشی در سطوح مختلف

در تسهیل همکاری وهماهنگی بین بخشی جهت تامین خدمات آموزش سلامت وهمکاری بین افراد و کارکنان سطوح مختلف مراحل زیر را انجام دهید :

- ارزش ها ومنافع مشترک برای شرکا که موجب هماهنگی بین بخشی خواهد شد را مورد توجه قرار دهید.

- شفافیت جوابگویی ومسئولیت پذیری ، منافع انسانی دوطرفه ، مسایل اخلاقی وتعهد در بالاترین حد استاندارد حرفه ای واقدامات عملی را در نظر بگیرد .

- مشارکت تمام شرکاء را مدنظر قرار دهید. (سهم مشارکت هرشریک را تعیین کنید هرشریک باید این سهم را درک نموده و برای آن ارزش قایل شده واز آن نفع ببرد ، سهم مشارکت هرشریک را براساس علایق اصلی ومیزان مسئولیت پذیری آنها تعیین کنید )

- تمام اطلاعات مرتبط را به طور کامل وباز ودر صورت نیاز منابع مالی وآموزشی فناوری ومدیریتی را به اشتراک گذارید .

- به ارزش های مشترک ، مسئولیت ها وطرح های عملیاتی مشترک توجه کنید .

- مسوولیت های کلیدی هریک از شرکا را تعیین نمایید .

- تیم طرحهای بین بخشی را تشکیل دهید .

- نیازها راارزیابی کنید .

- افراد کلیدی ومهم در هر بخش را شناسایی نموده ودرگیر نمایید .

- ارزش ها ورسالت مشترک هر بخش یا شریک خود را مشخص سازید .

- اهداف اختصاصی را تدوین نمایید .

- برنامه های عملیاتی را طراحی کنید .

- عملیات بودجه ای را مشخص سازید

- نتایج را ارزشیابی کنید .

  • گروه خبری : ویژه
  • کد خبر : 7716
کلمات کلیدی