فرمول تقويت حافظه در امتحانات آخر سال
توجه ويژه به تغذيه دانشآموزان در دوران امتحانات بسيار مهم است.
فرمول تقويت حافظه در امتحانات آخر سال
توجه ويژه به تغذيه دانشآموزان در دوران امتحانات بسيار مهم است. با اينكه درس خواندن نياز كودك به انرژي را چندان افزايش نميدهد اما استفاده از غذاي مناسب براي او ضروري است. كودكان و نوجوانان و حتي بزرگسالان نياز دارند كه در طول امتحانات غذاهايي بخورند كه مواد مغذي را فراهم كند تا بتوانند سريعتر بينديشند و حافظه بهتري داشته باشند. همچنين بايد از خوردن غذاهايي كه آنها را خوابآلود ميكند، بپرهيزند. برخلاف تصور بسياري از مادران خوردن غذاهاي چرب و سرشار از روغن براي تقويت ذهن و بدن صحيح نيست. در حقيقت غذاهاي سرخ شده و غني از روغن دانشآموز را تنبل ميكند. غذاهاي چرب سرخشده و غذاهاي پرادويه به زمان بيشتري براي هضم شدن نياز دارند. بنابراين دانشآموزان نبايد پيش از امتحان از اين غذاها به مقدار زياد استفاده كنند. همچنين دادن غذا به صورت وعدههاي كوچك و سبك در طول روز مثلاً 5 وعده در روز بويژه براي كودكان كه معده كوچكتري دارند مناسبتر است. دادن 2 تا 3 وعده سنگين و حجيم در روز باعث خوابآلودگي دانشآموز شده و او را بيحال ميكند. استفاده از ميان وعدههاي سبك و مغذي مانند ميوهها و آبميوههاي طبيعي، شير و مغزها براي از بين بردن خستگي كودكان مفيد است. بادام از مغزهاي بسيار باارزش براي افزايش حافظه است كه به حفظ آن نيز كمك ميكند. ميتوان بادام را در طول شب خيساند و صبح پوست آن را جدا كرده و با عسل يا شير به كودك داد. سيب هم زماني كه با عسل و شير خورده شود حافظه و قدرت تمركز را افزايش ميدهد. خوردن انگور نيز موجب تقويت اعصاب مغز و هوش و حافظه ميشود. خرما هم داراي فسفر و كلسيم فراوان است و موجب سرزندگي سلولهاي عصبي شده و تقويتكننده مغز و فعاليتهاي فكري است. بايد توجه داشت مواد معدني نقش مهمي در عملكرد سلولهاي عصبي دارند. موادغذايي غني از موادمعدني به هوشياري ذهن كمك ميكنند. برخي از منابع مهم اين املاح شامل سير و محصولات لبني، سيب، زردآلو، موز، گريپفروت، عسل، كيوي، پرتقال، آلو، گيلاس، توتفرنگي، انجير، خرما، سيبزميني، غلات كامل، دانههاي روغني، سبزيجات، برگ سبز، ماهي و گوشت است. مصرف خوراكيهاي شور و نمكي پيش از امتحانات باعث تشنگي خواهد شد. همچنين غذاهاي نفاخ ممكن است باعث دلدرد شود و دانشآموزان نبايد پيش از امتحان از اين نوع غذاها استفاده كنند.
وقتي آهن بدن كم باشد قدرت يادگيري، تمركز و توجه به درس كم ميشود و احساس خستگي ايجاد ميشود به اين نكته مهم تغذيهاي بايد دقيقاً توجه شود. بهتر است دانشآموز تشويق شود كه در دوران آمادگي براي امتحان تنفس آرام و عميق را به مدت چند دقيقه و 3 تا 4 بار در روز تمرين كند. اين تمرين براي قبل از امتحان نيز مفيد است زيرا با دريافت مقادير كافي اكسيژن توسط ريه ها براي تفكر خوب مفيد است و بالاخره بايد دقت شود دانشآموز با شكم خالي به جلسه امتحان نرود چون گرسنگي باعث عدم تمركز او در جلسه امتحان خواهد شد.
٭ متخصص تغذيه و دانشيار
دانشگاه علوم پزشكي اصفهان